Külliyenin amacı nedir?
Külliye (Osmanlı Türkçesi: كلیه) bir cami ve genellikle bir cami etrafında inşa edilmiş bir komplekstir. Türk mimarisiyle ilişkilendirilir, genellikle bir vakıf (hayır kurumu) temelinde tek bir kurum tarafından yönetilir, medrese, darüşşifa, mutfak, fırın, hamam ve cemaate çeşitli hayır hizmetleri için kullanılan diğer binalar ile ek binalardan oluşur… Külliye (Osmanlı Türkçesi: كلیه) bir cami ve genellikle bir cami etrafında inşa edilmiş bir komplekstir. Türk mimarisiyle ilişkilendirilir, genellikle bir vakıf (hayır kurumu) temelinde tek bir kurum tarafından yönetilir, medrese, darüşşifa, mutfak, fırın, hamam ve cemaate çeşitli hayır hizmetleri için kullanılan diğer binalar ile ek binalardan oluşur…
Külliye neden gerekli?
Ülkemizde Türklerin İslam’ı geçmişten gelen kutsal mirasları olarak kabul etmeleri ile birlikte birçok önemli yapı inşa edilmeye başlanmıştır. İslam’da ilim ve irfan çok değerlidir ve bu doğrultuda eğitimi destekleyen yapılara külliye adı verilmektedir.
Külliye ne amaçla inşa edilmiştir?
Külliye, belirli bir yerde toplanmış, birbiriyle bağlantılı veya ilişkili birkaç yapıdan oluşan bir yapı topluluğudur (Cezar, 1985:384). Esas olarak cami olarak sosyal amaçlarla inşa edilmiş ve etrafına farklı sosyal işlevlere sahip yapıların yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur (Akozan, 1969:303-304).
Külliyenin içinde Osmanlı ne var?
Külliye; Hastane, tıp medresesi, cami, misafirhane, aşevi, hamam ve köprü gibi birçok birimden oluşmaktadır. Çok amaçlı bu kompleks aynı zamanda dönemin refah devleti anlayışını da yansıtmaktadır.
Külliye nedir kısaca özet?
Külliye (Arapça: كلية), cami, hamam, medrese, mektep, aşevi, türbe, kütüphane, aşevi, hastane, çarşı, dervişhane ve zaviye gibi yapılardan oluşan yapı topluluğudur. (Kervansaraylar, belli bir süre sonra bedelleri ödendiği ve sadaka niteliğini yitirdiği için bu kapsama alınmamıştır.)
Külliyenin hangi alanlarda işlevi vardır?
Bu yapılardan cami, medrese, hastane, imaret, sıbyan mektebi, kütüphane, tekke, zaviye ve kuyu gibi yapılar sosyal hizmete hizmet ederken, kervansaray, atölye (fırın, mumhane, boyahane vb.), han vb. ve çarşılar ise külliyeye ve dolayısıyla vakıf kurumuna gelir sağlama işlevini görmektedir.
Külliyeyi kim yaptı?
Cumhurbaşkanlığı KülliyesiGenel BilgilerMimar(lar)Şefik BirkiyeResmi .tr14 satır daha
Erdoğan’ın evi nerede?
Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Türkiye)Genel bilgilerMimari tarzSelçuklu · OsmanlıKonumAtatürk Orman Çiftliği Beştepe, AnkaraKoordinatlar39°55′52″K 32°47′56″Dmevcut kullanıcıTürkiye Cumhurbaşkanı10 satır daha
Külliye nedir islam ansiklopedisi?
Farklı işlevlere sahip birden fazla yapının bir araya gelmesiyle oluşan yapı topluluğu. Kısaca külliyye denilen önemli yapı toplulukları zamanla manzume, hey’et, imaret, site, imaret sitesi, külliye gibi isimler de almıştır.
İmaretler nedir?
İmaret veya aşevleri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde fakirlere yardım etmek için kurulan hayır kurumlarıdır. Başlangıçta aşevleriydiler; şehre gelenlere, gezginlere, fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine yiyecek, tıbbi hizmet ve giyim sağlanırdı. Daha sonra aşevleri yalnızca yiyecek servisi yapılan yerler haline geldi.
Menzil Külliyesi Nedir?
Sıradağların çevresinde vergiden muaf bazı reayalar vardı ve bunlara menzilkeş deniyordu çünkü çoğunlukla sıradağların hizmetlerini sağlıyorlardı. Bazı alanlar aynı zamanda derbent olarak da hizmet veriyordu. Bazı yerler cami, hamam, aşevi, eczane vb. eklenerek sosyal kompleksler olarak hizmet veriyordu.
Külliye hangi şehirdedir?
Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi, İstanbul ilinin Başıbüyük ilçesi Maltepe semtinde, D100 caddesi üzerinde, eski Org. Kenan Evren Kışlası olarak kullanılan 245 hektarlık arazide yer almaktadır.
Çelebi Mehmet’in mezarı nerede?
Yeşil Mezar, BursaMehmed Çelebi / Mezarlık
Ankara Külliyesi nedir?
Devletin en üstte halkla buluşmasını simgeleyen yapının, camiden kütüphaneye, kongre ve kültür merkezinden idari binalara kadar çeşitli unsurları bünyesinde barındırması nedeniyle “kompleks” olarak nitelendirildiği belirtildi.
Türk-İslam devletlerinde tüm hayır kurumlarının bir arada bulunduğu yapıya ne ad verilir?
Bu kurumların günümüze kadar varlığını sürdürmesi vakıfları sayesindedir. İslam, insanları yoksullara, dullara ve yetimlere bakmaya teşvik ettiğinden, tarih boyunca en sık hayır vakıfları kurulmuştur. Bu vakıflar tarafından toplumun yararına inşa edilen sosyal kompleksler başlangıçta bir bütün olarak İmaret olarak adlandırıldı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin içinde neler var?
Kompleksin yapıları Saray, Beştepe Millet Camii, Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü’dür.
Külliye nedir islam ansiklopedisi?
Farklı işlevlere sahip birden fazla yapıdan oluşan yapı topluluğu. Kısaca Külliyye denilen önemli yapı gruplarına zamanla Manzume, Hey’et, İmâret, Site, İmâret Sitesi, Külliye gibi adlar verilmiştir.
Menzil Külliyesi Nedir?
Menzilin yakınında, menzilkeş adı verilen ve çoğunlukla menzilin hizmetlerini sundukları için bazı vergilerden muaf tutulan tebaalar yerleşmişti. Bazı alanlar aynı zamanda derbent olarak da hizmet veriyordu. Bazı yerlerde camiler, hamamlar, aşevleri, eczaneler vb. eklenerek atış poligonu kompleksleri olarak hizmet veriyordu.
Külliye kaç tarihinde yapıldı?
14. ve 15. yüzyıllardan sonra gelişmiş örneklerini gördüğümüz “külliye, vers, komite” dediğimiz mimari programlar bu fikri destekleyen yapı gruplarından biridir. Her dönemde cami, türbe, han gibi yapılar olduğu gibi, 13. yüzyıldan itibaren sosyal kompleksler ortaya çıkmaya başlamıştır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Buzun Özellikleri Nelerdir