İçeriğe geç

Kimlerin Üst Arama Yetkisi Var

Kimler üst araması yapabilir?

Kaba bir vücut araması yapmak için polisin yeterli şüpheye sahip olması gerekir. Yeterli şüphe: Bu, polisin mesleki deneyimlerine dayanarak, kişinin veya aracının cezalandırılabilir veya tehlike arz eden bir nesne taşıdığı izlenimine sahip olmasıyla gerçekleşebilir. Aramalar, kişinin aracının görünür kısımlarında gerçekleştirilebilir.

Kimlerin üst araması yapılamaz?

Bu yerlerde, suçüstü yakalanan veya gözaltına alınan, gecikmesinde sakınca bulunan, firar eden veya hükümlü bir kişiyi yakalamak amacıyla yapılan aramalar hariç olmak üzere gece araması yapılamaz.

Kolluk kaba üst araması yapabilir mi?

Kolluk kuvvetleri; PVSK, Yönetmeliğin 4/A maddesi ve 27. maddesi çerçevesinde durdurma ve ‘kaba kontrol’ yapma yetkisine sahiptir. Kolluk kuvvetleri bu yetkiyi kullanırken; kişiden giysilerini çıkarması veya aracın dışarıdan görünmeyen kısımlarını açması istenemez[3].

Bekçiler kaba üst araması yapabilir mi?

7245 sayılı Kanun’un mahalle ve pazar bekçilerine kaba arama yapma yetkisi veren ilgili hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi nedeniyle bekçilerin üst araması yoluyla elde ettikleri deliller hukuka aykırıdır.

Polis istediği kişinin üstünü arayabilir mi?

Kanuna göre şüpheli veya sanığın yakalanmasının veya suç delili elde edilmesinin mümkün olduğu hususunda makul şüphe bulunması halinde üst araması yapılabilir (CMK m. 11).

Hocalar üst araması yapabilir mi?

Yasal düzeyde, ulusal yasa ve eğitim mevzuatında, yöneticilerin ve öğretmenlerin öğrencilerin vücut aramalarını yapmaları ve mallarına el koymaları için bir düzenleme bulunmadığı tespit edildi. Vücut aramaları ve eşyalara el koyma, kolluk kuvvetlerinin yasal yetkileridir ve bir yargıcın kararına tabidir.

Kimlerin üstü aranmaz?

“Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı avukat aranması ancak suç sırasında mümkündür.”

Hakimlerin üstü aranır mı?

Hüküm eklendi. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun “Yakalama ve Sorgulama Usulü” başlıklı 88. maddesinde: “Suç işlemekle itham edilen hakim ve savcılar tutuklanamaz, şahısları ve ikametgahları aranamaz ve sorguya çekilemez, ancak suçüstü halleri Yargıtay’ın görev alanına girer.” denilmektedir.

Polis askere kimlik sorabilir mi?

Kolluk kuvvetleri, durdurma yetkisine sahip oldukları durumlarda ve kolluk kuvvetleri görevlerini yerine getirirken bir kişiden kimlik isteyebilir. Kimliğini gösterirken, kişi kolluk kuvvetlerinin bir üyesi olduğunu beyan etmelidir. Kişi, kendisini tanımlamak isteyen kolluk kuvvetleri görevlilerine kimliğini göstermelidir.

Erkek polis kadının üstünü arayabilir mi?

Kolluk Kuvvetleri Genel Disiplin Yasası bu konuda herhangi bir cezai yaptırım öngörmemektedir. Başka bir deyişle, bir erkek polis memurunun bir kadının vücut aramasını yapmaması nedeniyle cezalandırılmasını öngören bir yasa maddesi bulunmamaktadır.

Polis torpidoya bakabilir mi?

Polis, bir kişinin aracının görünür kısımlarını arama yetkisine sahiptir. Aracın görünmeyen kısımları ve torpido gözlerinin açılması talep edilemez ve arama yapılamaz.

Jandarma kimlik sorabilir mi?

(7) Jandarma tarafından diğer mevzuatla verilen görevlerin yerine getirilmesi için gerekli tedbirler alınmak üzere durdurulan kişi ve araçlara ilişkin hükümler saklıdır. (8) Jandarma, görevini yaparken kişilerden jandarma görevlisi olduklarını gösteren belge isteyebilir.

Bekçiler GBT sorabilir mi?

Mahkeme: Sorma yetkisi yok, Polis: Sorma yetkisi var.

Anayasa Mahkemesi bekçi üst araması yapabilir mi?

“değiştirilerek gardiyanlara kaba arama yapma yetkisi verildi. Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2020/21042 Esas, 2021/12572 Karar sayılı ve 29.11.2021 tarihli kararında; Arama yetkisi olmayan gardiyanlar tarafından bulunan suç eşyasının soruşturmaya tabi tutulamayacağı hükme bağlandı.

Bekçilerin yetkileri kalktı mı?

Anayasa Mahkemesi, kanunun 6. maddesiyle muhafızlara verilen “önleyici ve koruyucu görev ve yetkilerin” bir kısmını iptal etti. İptal kararı, Resmi Gazete’de yayımlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Üst araması nasıl yapılır?

Kişilerin (kaba vücut aramaları, yani elle yapılan dış aramalar hariç), dışarıdan görülemeyen eşya ve araç parçalarının aranması, mülki idare amirince görevlendirilen kolluk kuvvetleri amirinin yazılı emriyle veya acil durumlarda daha sonra yazılı olarak teyit edilecek sözlü emirle yapılabilir.

Önleme araması kimlere yapılamaz?

j) 5253 sayılı Dernekler Kanununun 20 nci maddesinde belirtilen derneklerde ve eklentilerinde. Kamuya açık olmayan konutlarda, yerleşim yerlerinde, özel işyerlerinde ve bunların eklentilerinde önleme araması yapılamaz.

Avukat üst araması yapabilir mi?

Avukatlık Kanunu’nun 58. maddesine göre, “…avukat, ancak Yargıtay’ın yargı yetkisine giren bir suç işlerken aranabilir.” Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, avukat, ancak Yargıtay’ın yargı yetkisine giren bir suç işlerken aranabilir.

Güvenlik görevlisi üst araması yapabilir mi?

Özel güvenlik görevlileri, korudukları alanlara girmek isteyen kişileri ve sorumluluk alanlarında tutuklama emri veya mahkumiyeti bulunan kişileri arama yetkisine sahiptir. Ancak, aramayı teknik araçlar kullanarak gerçekleştirmelidirler. Güvenlik görevlisi arama yapamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Azeri Escort