İçeriğe geç

Bitab Osmanlica Ne Demek

Bitab ne anlama gelir?

(ﺑﻰﺗﺎﺏ) sıf. (Pers. olumsuz bī- ve tāb ‘güç, kuvvet’ ile bī-tāb) Zayıf, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde orada bitkin bir şekilde yatıyor (Reşat N. Güntekin).

Habâb Osmanlıca ne demek?

(ﺣﺒﺎﺏ) i. (Ar. habāb) Suda beliren hava kabarcığı: Def’-i tîr-i gussa-i devrân’ın şarap kadehi / Habâb’ın ana aynası olmuş bir kalkandır (Rûhî-i Bağdadî). . Ayn-i gerdun anama belirir, Habâb’ın her çeşmesi / Habâb’ı güzelleştirmede kubbe yapar, mey-i nâb (Yenişehirli Avnî).

Dili bitap ne demek?

çok yorgun olmak, bitkin düşmek.

Aceb Osmanlıca ne demek?

Garip, garip, garip, şaşırtıcı: Güneş pervanesi olan harikulade bir ışık (Süleyman Çelebi). Bu Kargah-ı güneş en açık dershanedir (Ziya Paşa).

Kudret demek ne demek?

Kudret, Arapça kökenli bir isim olup “güç, kudret, kuvvet, egemenlik, yetenek” anlamlarına gelmektedir.

Bitap nasıl yazılır TDK?

Türkçeye Farsçadan giren Bitap kelimesi günlük hayatta anlamı ile yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda kelime grubunda bitkinliğin daha belirgin olduğu söylenebilir.

Osmanlı habbe ne demek?

Ölçü birimi olarak Habbe, “dinar ve dirhem yani altın ve gümüş paralar ile dirhem ve miskalin katları olan ağırlık birimleri” olarak tanımlanabilir. Bu ağırlık birimi, altın, gümüş, elmas ve inci gibi değerli mücevherleri tartmak ve eczacılıkta ilaçların dozajını belirlemek için kullanılırdı.

Habap ne demek?

Habap antik bir kent olup Kenanlılar dönemindeki eski adı “düz yeşil çayır” anlamına gelen Abiba’ydı.

Mahbûb ne demek Osmanlıca?

“Sevgili, sevgili” sözcüğünün anlamı “tatlı, sevimli, şirin, güzel” gibi anlamları da beraberinde getirmiştir.

Namüsait ne demek?

🔎 Uygun veya elverişsiz. Arapçadan dilimize giren “uygun” kelimesinin Farsça olumsuzluk ekiyle türetilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Vahim ne?

Kökeni: “Vahim” kelimesi Arapça kökenlidir ve “vehm” kökünden türemiştir. “Vehm” kelimesi bir şeyin doğru veya yanlış olduğunu anlamak, çıkarmak veya sonuca varmak anlamına gelir. Anlamı: “Ciddi” kelimesi ciddi, önemli ve tehlikeli olan ve felakete yol açabilecek bir durum veya olayı ifade eder.

Mudafa ne demek?

Savunma, kendinizi tehlikeden korumak veya bir saldırıya direnmek anlamına gelir. Bu bağlamda, “savunma” bir şeyi tehlikeden veya saldırıdan koruma eylemi anlamına gelir. Köken: “Savunma” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada, “مدافعة” (mudafaa) kelimesi savunma veya koruma anlamına gelir.

Eski Osmanlıca aşk ne demek?

Osmanlı Türkçesi’ndeki عشق‎ kelimesinden gelir, bu kelime de Arapça عَشْق‎ (ʿaşḳ) kelimesinden türemiştir.

Elkab ne demek Osmanlıca?

Osmanlı belgelerinde muhatabın sıfatlarının sıralandığı hitap cümlesi için kullanılan terim. Bir kimseye gerçek adına ek olarak sonradan verilen ikinci isim; Fahri rütbe; Halife ve padişahların egemenlik işareti. Bir kimseyi temsil ettiği mevki veya görevle ilgili olarak belirtmek için kullanılan isim veya sıfat, egemenlik işareti.

Osmanlıca koca ne demek?

Osmanlı Türkçesi: قیز‎ (ota)

Ahval manası nedir?

Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Durumlar, olaylar, durumlar gibi farklı anlamlarda kullanılır. Başka bir deyişle, durumları ve davranışları ifade etmek için kullanılır.

Biray ne anlama gelir?

Türk Dil Kurumu’na göre Biray isminin anlamı şöyledir; Ay gibi tek ve biricik.

Bedhanın anlamı nedir?

Niyeti iyi olmayan, kötülük yapan, hain planları olan, kalbi kötü, niyeti kötü olan kişilere “Bedhah” denir.

Bîçâre ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu’na göre çaresiz kelimesi; yoksul, aciz anlamına gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Azeri Escort