İçeriğe geç

Osmanlıca Hıdmet Ne Demek

Hıdmet ne demek Osmanlıca?

(ﺧﺪﻣﺖ) i. (Ar. ḫidmet) Hizmet kelimesinin eski metinlerde kullanılan orijinal hali: Hâşim, bu tarihten çok kısa bir süre sonra askere alınmıştır. Bu konu hakkındaki madde şu şekildedir: Özel Daire Başkanlığı’na: Evrak Umum Müdürlüğü tarafından askere alınan kimse yoktur (Kaya Bilgegil).

Hoşamedi ne demek Osmanlıca?

(ﺧﻮﺵ ﺁﻣﺪﻯ) i. (Pers. ḫōş ve āmedі “gelmek” ile ḫōş-āmedі) Hoş geldiniz, gitmeyin. ѻ Hoşamedi’ye gitmek: Birine “hoş geldiniz” demek için nezaket ziyaretinde bulunmak.

Melamet ne demek Osmanlıca?

Melamet kelimesi “kınama, kınama, ayıplama ve rezillik” anlamına gelir.

Hodgam Osmanlıca ne demek?

Kendini düşünenler kendi dertlerinden muzdarip olurlar ve fedakar olmazlar.

Hums ne demek Osmanlıca?

Hums kelimesi Arapça hamsa (beş) kelimesinden türemiştir ve beşte bir anlamına gelir. Dini bir terim olarak hums (humus olarak da bilinir) “herhangi bir şekilde elde edilen ve sadaka olarak saklanan malın beşte biri” anlamına gelir.

Huccet Osmanlıca ne demek?

Arapça kökenli bir kelime olan hüccet, delil, belge, vesika ve belge anlamına gelmektedir.

Eski Türkçede hoş geldin ne demek?

Burada da huş, kelib olmadan “hoş geldin”, huş endi, huş kaling “hoşça kal”, hayrlaş-, screwal- ve agreement- “elveda” anlamına gelmektedir (Ma’rufov 1981a: 177, 342; Ma’ru – fov 1981b: 343 , 626).

Osmanlıca hoşgeldiniz ne demek?

Osmanlı Türkçesi خوش گلدڭز‎ (hoş geldiniz + -iz).

Hassaten ne demek Osmanlıca?

(ًﺧﺎﺻّﺔ) sıf. (Ar. ḫāssaten, ḫaṣṣa’nın rafine edilmiş hali) Özellikle, özellikle, özellikle.

Melâmet ne demek?

Asım, 1305:487) Levm kelimesinden türemiş taklit fiilleri olan melâm ve melâmet, sözlükte “kınanmak, kınamak, paylamak, suçlamak, korkutmak, rezil etmek” anlamına gelir; melâm(et)î ise kınanmaya tabi olan demektir.

Mül Osmanlıca ne demek?

Klasik Türk edebiyatı şairleri “mül” kelimesini “şarap” anlamında kullandıklarında, bunu çoğunlukla “bahar”la ilişkilendirmişlerdir.

Melalet ne demek Osmanlıca?

Can sıkıntısı, yorgunluk, bitkinlik.

Garkad ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi Dikenli bir ağaç. * Medine-i Münevvere’deki mezarlığa “Baki-ül Garkad” denir.

Hamem ne demek Osmanlıca?

Arapçada “ısınmak” anlamına gelen hamm (hamem) kökünden türeyen hammâm kelimesinin sözlük anlamı “ısınma yeri” olup “yıkanma yeri” anlamında kullanılır. Farsça karşılığı germâbe’dir. İslam ülkelerindeki antik hamamlar hakkında yeterli bilgi yoktur.

Gümrâh ne demek Osmanlıca?

Farsçada rah hem yol hem de ayrılış anlamına gelir. Güm kelimesinin Türkçe karşılığı kayıptır. Bu iki kelimenin birleşimi olan gümrah, yoldan çıkmış insanları tanımlamak için kullanılır. Genellikle, kötü işler yapan günahkar insanlara gümrah denir.

Hankah ne demek Osmanlıca?

Hankah kelimesi, Farsça han (خان) “kervansaray, ev, tapınak, sultan” kelimesinden gelir; han (خوان) “masa, eyvan” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerinin yanına, mekan belirten -gah ve -geh eklerinin eklenmesiyle türetilmiştir.

Humret ne demek Osmanlıca?

(ﺣﻤﺮﺕ) i. (Ar.humret) kızarıklık, kızarıklık: “Humret-i ömür: şafak.” Eflak, vakarıyla (Cenap Şahâbeddin) yanacaktı.

Hû ne demek Osmanlıca?

Hu (Arapça هو), “O” anlamına gelen bir Arapça terimdir. Tasavvuf edebiyatında, genellikle Allah’a atıfta bulunmak için kullanılır.

Umde ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi [1] (‘) Prensip, ilke, temel fikir. [2] Dostluk. Güvenilebilecek yer veya kişi. [3] Aşiret veya aşirete saygılı ve sadık olan kimse.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Azeri Escort